Kaikki kaikessa oleva palaute

Maailma tuntuu merkitykselliseltä silloin, kun reagoidaan.
Blogi

Aikuisella on sisäinen lapsi. Opastuksen, palautteen ja tuen, saati hyväksynnän, kunnioituksen ja kehujen tarve ei lopu koskaan. Palaute ja kiitos vievät oikeaan suuntaan ja auttavat jaksamaan elämässä.

Se, kuinka annat palautetta, on suorassa yhteydessä menestykseen – niin työssä kuin ylipäänsä ihmisenä. Palaute on se tsemppaaja, joka sitouttaa ja motivoi ihmisiä lähelläsi. Kun saa palautetta, arkisen puurtamisen merkitys muuttuu kokonaan: ihmiset tuntevat itsensä erityisiksi, kun he saavat edes vähän huomiota.

Palautteen antaminen näyttää, että välität henkilöstä. Ethän halua, että lähimmillä (työ)kavereillasi on epävarma olo panoksestasi teidän suhteeseenne? Ilman palautetta, reagointia ja tukea näin käy, sillä palautteella on suoraan verrannollinen suhde myös varmuuteen.

Harmillisen usein tuntuu, että suomalaiset ovat huonoja kohtaamaan toisiaan, keskustelemaan ja kannustamaan. Kuuluisa kateus tuntuu nappaavan palan kannustamiselta. Uusi sukupolvi, voidaanko tehdä asiat eri tavalla? Kiittää katsoen silmiin, olla herkempiä ja näyttää tunteemme ja kertoa ääneen mieleen tulevat mukavat asiat, vaikka kehuminen tuntuisikin vaikealta. Tämä on toimivaa viestintää ja vahvuutta ihmisenä. Pyyteetön ja vilpitön ihmisten kohtaaminen, siinäpä vasta tavoite!

Kaveri tulee töistä väsyneenä, on haluton jatkamaan. Kun puhelemme selviää, että kaiken tämän syynä on vaitiolo: se ettei palautetta tule eikä kiitoksen kukko laula. Työ muuttuu uuvuttavaksi, turhauttavaksi ja merkityksettömäksi heti kun tukirunkoa, eli palautetta, ei ole. Niitä tärkeitä sanoja, joista voisi ammentaa merkityksen. Monesti pelkkä rahapalkka on huono motivaattori. Teemme eri yrityksissä töitä ja elämme muiden ihmisten kanssa aika pitkälti koko lyhykäisen elinaikamme. Jos emme viihdy, se on turhaa ja epämenestyksekästä kaikille osapuolille. Panosta siis palautteeseen ja anna toiselle merkitys olla juuri siinä sinun kelkassasi. Resepti on aika helppo, aukaiset vain suusi.

Kaikkinensa, miksei hienoja sanoja kanssaeläjille sanottaisi elinaikana, vielä kun se on mahdollista.

- Älä oleta, että ihmiset kyllä tietävät, kuinka hyviä tai huonoja ovat. Anna se palaute rakentavasti.

- Kerro pienimmätkin mukavuudet, jotka käyvät mielessäsi. Sellaiset tuntuvat aina mukavilta, ja hyvä meininki sekä tuki pysyvät yllä näin aivan huomaamatta. Vastavuoroinen energia kantaa!

- Reagoi ja ole läsnä – jos haluat, että joku on sitoutunut sinuun, ole itsekin sitoutunut häneen.

Henna Rinnekangas
Konseptiguru ja luovan alan yrittäjä. Intohimona kestävät, empaattiset ja rohkeat brändit.